RealCalc súgó

Alapműveletek

Számbevitel

A számgombok  file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.png-tól file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image002.png-ig és a tizedespont file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image003.pnghasználható számok bevitelére. Negatív szám beírásához a szám beírása után nyomd meg a file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image004.pnggombot.

A file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image005.png gomb kitörli az utolsó számjegyet, így számok és exponensek kijavítására használható.

Az file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image006.png gomb letisztítja a kijelzőt, hogy új számolásba kezdhess.Exponensek

Ha olyan számot akarsz beírni, amelyiknek kitevője is van, nyomd meg az file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image007.pnggombot, és vidd be a kitevőt a számgombok és a file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image004.png gomb segítségével. Figyelj arra, hogy az exponens gomb azt jelenti, hogy „szorozva 10 a valahányadikon”, azaz a tízzel való szorzást már nem kell külön beírnod.

Például a 2,5 x 1012 beviteléhez:

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image003.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image009.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image007.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.png →  2,5 x 1012Másodlagos funkciók

A file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image011.png gomb használható a gombok másodlagos funkciójának az elérésére (a gomb fölött sárga színnel jelölve). Amíg a shift aktív, a 'SHIFT' felirat megjelenik a kijelzőn is. A file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image011.pnggomb újbóli megnyomásával vissza lehet vonni a másodlagos módot.

A másodlagos funkció aktiválására alternatív lehetőség a kiszemelt gomb hosszú benyomva tartása. Ezt a módszert a beállítások menüben ki lehet kapcsolni.

Azok a funkciók, amelyekhez a shift megnyomása szükséges, ebben a súgóban a továbbiakban narancssárga színnel lesznek jelölve, de a shift gombot nem írjuk ki külön.


KijelzőSzámformátum

A tizedestörteknél lehet használni vesszőt és pontot is. A számjegyek csoportosíthatók szóközzel, ponttal vagy vesszővel is.

Tizedes módban a számok három számjegyenként vannak csoportosítva. Bináris, hexadecimális vagy oktális módban négy jegyenként történik a csoportosítás, de ezeket a lehetőségeket a beállítások között meg lehet változtatni.Megjelenítési módok

A számítások eredményeit négy különféle módban lehet megjeleníteni. Használd az file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image012.png gombot a módok közti váltáshoz. A kijelző a 'FIX', 'SCI', 'ENG' feliratokat, vagy semmit (ha semelyik a három közül) sem ír ki a módtól függően.Tizedes helyek

FIX módban a tizedes helyek számának a beállításához, vagy SCI / ENG módban a szignifikáns jegyek beállításához nyomd meg a file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image013.png gombot. Ezzel megnyílik egy párbeszédablak, ahol a jegyek számát beállíthatod, és láthatod az aktuális értéket kerekítve a beállítások szerint. Ha a kiválasztott jegyek száma a megengedettnél nagyobb, a kijelzőn megjelenik a jegyek száma a mód kijelzése mögött, pl. FIX:5 vagy SCI:8.Normál mód

Az eredmény normál lebegőpontos számként jelenik meg, ha lehetséges. Ha a kilengése kevesebb mint 0.0001 vagy nagyobb mint 9,999,999,999 akkor speciális jelölés lesz használatos (lásd SCI mód alább). A tizedes helyek számát ebben a módban nem lehet átállítani.FIX mód (fix tizedespont)

Az eredmény a file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image013.png gomb beállításoknál megadott tizedes jegyekre kerekítve jelenik meg. Ha nincs elég hely, lehetséges, hogy kevesebb tizedes hely jelenik meg.SCI mód (tudományos jelölés)

Az eredmény A x 10B formában jelenik meg, ahol a mantissza (A) a file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image013.png beállításoknál megadott módon kerekítésre kerül.ENG mód (mérnöki jelölés)

Ugyanaz, mint a SCI mód, kivéve hogy a kitevő mindig három valamely többszöröse (3, 6 stb.).Megjegyzés

A számításokhoz a memóriában a kerekítetlen értékeket használja a gép, akkor is, ha a kijelzőn kerekített érték jelenik meg.


Eredmények előzményeiAz eredmények előzményei

Minden alkalommal, amikor az file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png gombot megnyomják, a számítás eredménye bekerül az előzmények közé.

Az file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image015.pnggomb egy párbeszédablakot dob fel, amelyben megtalálhatók az előzőleg számított eredmények. Válaszd ki a kívánt értéket listából, hogy beírd a kijelzőre.Előzmények mérete

Az eltárolt előzmények számát be lehet állítani a beállítások menüben. Ha 'OFF' van beállítva, az file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image015.png gomb párbeszédablak nélkül egyszerűen visszahívja a legutolsó számítás eredményét.Egyszeres és egyedi előzmények

Alapértelmezésként minden érték az előzmény listában csak egyszer fordulhat elő. Ha egy számolás eredménye véletlenül ugyanaz, mint ami a listában egyszer már benne van, a listában ez az elem legfelülre kerül majd. Ez a magatartás átállítható a beállításokban.Előzmények törlése

Az előzménylistát a menüben lehet tisztítani.


MemóriákSaját memória

A saját memóriának négy külön gombja van:

·  file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image016.pngEltárolja az éppen megjelenített értéket a memóriába.

·  file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image017.pngVisszahívja az előbb eltárolt értéket a kijelzőre.

·  file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image018.pngHozzáadja a kijelzőn lévő értéket a memóriában lévő értékhez.

·  file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image019.pngKivonja a kijelzőn lévő értéket a memóriában tárolt értékből.

Ha a memória értéke nem NULLA, akkor a kijelzőn egy ’M’ betű jelenik meg.

A saját memória elérhető az file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image020.pngés file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image021.pnggombokkal is (lásd alább).További memóriák

További kilenc memóriahely áll rendelkezésére, amelyek az file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image020.pngés file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image021.pnggombokkal elérhetők. Ezek a gombok egy párbeszédablakot nyitnak meg, amelyek az ’M’ és a többi kilenc memóriahelyen tárolt értékeket mutatják. Válaszd ki a megfelelő értéket, hogy tárolj vagy visszahívj valamit a memóriából.Memória törlése

A tárolt értékeket az opciók menüben lehet nullázni.


Mértékegység-átváltásHogyan váltsunk a mértékegységek között?

Az éppen megjelenítet érték több mértékegységbe is átalakítható a file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image022.png gomb megnyomásával.

·  Először válaszd ki a jelenlegi mértékegységet a listából (távolság, terület, sebesség, idő…).

·  Másodszor válaszd ki a mértékegységet a listából, amibe konvertálni szeretnél. Ha szükséges, a lista görgethető.

·  A párbeszédablak mutatni fogja a konvertált értéket a kiválasztott mértékegységben, az eredeti értékkel együtt, amely narancsszínnel van jelölve.

·  Válaszd ki a kívánt értéket, amelyet a kijelzőre szeretnél hívni.

 ·  A vissza gombbal bármikor visszatérhetsz az előző lépéshez.Zéró értékek

A legtöbb átváltásnál, ha az eredeti érték 0, a számológép 1-et fog átváltani helyette a másik mértékegységbe. Ez nem vonatkozik azokra az egységekre, ahol nem a nulla a skála kiindulópontja, például 0°C.Megjegyzés

Az egységkonverziós párbeszédablak csak decimális módban jelenik meg, az aktuális radix mód (BIN, OCT vagy HEX) nem lesz figyelembe véve.


A számológép alapfunkcióiAritmetikai számítások

Pont úgy írjuk be, mint írásban:

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image009.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image023.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image024.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  75.

A műveleteket össze is lehet vonni:

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image025.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image024.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image026.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image027.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  11.

A szorzásnak és osztásnak elsőbbsége van az összeadással és a kivonással szemben, ezért előbb hajtódnak végre:

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image025.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image023.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image024.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  7.

A zárójelezéssel meg lehet változtatni az elsőbbséget:

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image028.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image025.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image029.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image023.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image024.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  9.

Nincs korlát a zárójelek számát illetően.Százalékszámítások

·  Mennyi 200-nak a 10%-a?

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image023.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image030.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  20.

·  Hány százaléka a 36-nak a 9?

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image002.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image031.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image024.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image032.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image030.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  25.

·  Mennyi az eredmény, ha 200 a 10%-ával növekszik?

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image025.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image030.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  220.

·  Mennyi 20% csökkenés 500-ból?

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image009.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image026.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image030.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  400.Hatványok és gyökök

·  202

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image033.png →  400.

·  63

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image032.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image034.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image024.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  216.

·  25 négyzetgyöke

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image009.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image035.png →  5.

·  64 köbgyöke

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image032.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image027.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image036.png →  4.

·  81 negyedik gyöke

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image037.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image038.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image027.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  3.Reciprokok

·   1/4 + 1/5

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image027.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image039.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image025.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image009.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image039.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  0.45Konstansok

·  Mennyi 2 × pi?

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image023.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image040.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  6.283185307

·  Mennyi 1 / e ?

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image041.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image039.png →  0.367879441Modulo

A modulo funkcióval osztási maradékot lehet számolni, egész és nem egész számokon is.

·  25 per 7 maradéka

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image009.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image042.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image043.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  4.

·  8.5 per 2.6 maradéka

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image037.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image003.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image009.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image042.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image003.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image032.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  0.7

·   -8 modulo 5

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image037.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image004.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image042.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image009.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  2.

·   8 modulo -5

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image037.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image042.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image009.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image004.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  -2.Számítások ismétlése

Számolások ismétlése a szám és funkció újra bevitele nélkül is kivitelezhető, például:

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image025.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  30.

A 20 most már összeadási állandó lett:

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image032.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  80.

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image024.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  50.

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  70.

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  90.

Hasonlóan kivonásnál, szorzásnál és osztásnál:

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image026.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image024.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  7.

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image009.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  12.

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image043.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  4.

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image009.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image023.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  10.

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image043.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  14.

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image031.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image027.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  25.

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image037.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  20.


A számológép fejlett funkcióiLogaritmus és exponenciális

·  ln(20.1)

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image003.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image044.png →  3.000719815

·  log(316)

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image024.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image032.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image045.png →  2.499687083

·  e3

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image024.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image046.png →  20.08553692

·  102.5

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image003.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image009.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image047.png →  316.227766Trigonometriai függvények

Trigonometriai függvényeknél a szögeket meg lehet adni fokban, radiánban és újfokban. A file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image048.pngmegnyomásával lehet váltogatni a módok között, a kijelzőn DEG, RAD vagy GRAD felirat jelzi a kiválasztott módot.

A file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image049.pnggomb is váltogat a szög módok között, de át is váltja az aktuális értéket a kijelzőn.

·  sin(30) (DEG módban)

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image024.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image050.png →  0.5

·  tan(pi/4) (RAD módban)

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image040.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image031.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image027.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image051.png →  1.

·  arcos(0.5) (DEG módban)

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image003.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image009.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image052.png →  60.

·  Váltsunk át 180 fokot radiánba

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image037.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image049.png →  3.141592654Hiperbolikus függvények

Hiperbolikus függvények használatához nyomd be a file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image053.png gombot a file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image050.png, file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image054.png vagy a file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image051.png előtt. Inverz hiperbolikus függvényhez afile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image053.pnggombot a file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image011.png-tel kombinálva kell használni. A 'HYP' jelzés megjelenik majd a kijelzőn.

·  sinh(4)

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image027.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image053.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image050.png →  27.2899172

·  arcosh(9)

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image002.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image011.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image055.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image054.png →  2.88727095Törtek és permutációk

· 10!

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image056.png →  3,628,800.

·  3 elem permutációja 5-ből kiválasztva

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image009.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image057.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image024.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  60.

·  3 elem kombinációja 5-ből kiválasztva

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image009.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image058.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image024.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  10.


Törtek és fokok/fokpercek/másodpercekMegjegyzés

Ezek a funkciók csak a fizetős változatban elérhetők.Törtek

Törteket a file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image059.pnggombbal lehet bevinni, akár vegyes változatban is. A törtet tartalmazó számítás eredménye is tört lesz, de egyúttal leegyszerűsítve.

Tört számítások

·  2/3 + 3/4

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image059.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image024.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image025.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image024.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image059.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image027.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  15/12

·  11/8 - 21/2

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image059.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image037.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image026.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image059.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image059.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  -11/8

·  13/8 x 3/2

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image059.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image024.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image059.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image037.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image023.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image024.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image059.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  21/16

Törtek konverziója

Az file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image059.pnggomb konvertál is egyúttal vegyes tört, tiszta tört és tizedes tört forma között is.

·  3/8 tizedes törtre konvertálása, majd vissza rendes törtbe:

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image024.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image059.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image037.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image059.png →  0.375

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image059.png →  3/8

·  2.55 törtbe, aztán tiszta törtbe, végül tizedes törtbe

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image003.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image009.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image009.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image059.png →  211/20

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image059.png →  51/20

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image059.png →  2.55

·  Ha a tizedes törtet nem lehet törtté alakítani, az file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image059.pnggomb nem csinál semmit

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image040.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image059.png →  3.141592654

Korlátok

A következő megkötések vannak törtek bevitelére és eredményeire:

·  A nevező legfeljebb 99999.

·  Vegyes törtnél a jegyek száma maximum 10.

Az ezeknek nem megfelelő számítások eredménye tizedes törtben jelenik meg.Fokok, percek, másodpercek (DMS)

DMS értékeket a file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image060.pnggombbal lehet beírni, akár tizedes értékekkel is:DMS számítások

·  2°30' + 1°45'20"

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image060.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image024.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image025.png

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image060.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image027.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image009.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image060.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  4°15'20.00"

·  2°3.5' + 125.3'

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image060.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image024.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image003.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image009.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image060.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image025.png

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image060.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image009.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image003.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image024.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image060.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.png →  4°08'48.00"DMS átváltások

A file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image060.pnggomb vált a DMS és decimális formátum közt:

·  1.25 à DMS, és vissza.

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image003.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image009.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image060.png →  1°15'00.00"

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image060.png →  1.25

·  2°30 à decimális, és vissza.

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image060.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image024.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image060.png →  2.5

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image060.png →  2°30'00.00"

Korlátok

A legnagyobb megjeleníthető érték 9999°59'59.99Az ezen kívül eső számítások eredménye decimális lesz.


Bináris, oktális és hexadecimálisMódváltás

A módok közt a file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image061.png, file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image062.pngés file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image063.png gombokkal lehet váltani. A file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image064.pnggomb visszavált rendes decimális módba. A kijelzőn lévő érték módváltáskor automatikusan konvertálódik.

Figyelj arra, hogy ezek a módok alapértelmezésként ki vannak kapcsolva, a beállításokban lehet engedélyeztetni.Szám tartomány

BIN, OCT és HEX módokban a számításokat 12 jegyű előjeles egészeken lehet elvégezni. Nem egész értékekről a tört rész levágódik.

Negatív értékek kettes komplemens, nyolcas komplemens, vagy tizenhat komplemensen komplemensen ábrázolódnak.

Példa:

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image064.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image004.png →  -1.

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image061.png →  1111,1111,1111.

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image062.png →  7777,7777,7777.

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image063.png →  FFFF,FFFF,FFFF.

A file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image004.pnggomb negálja a kijelzőn található értéket:

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image061.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image004.png →  1111,1111,1001.

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image004.png →  111.Logikai műveletek

BIN, OCT és HEX módokban további logikai műveletek elérhetők:

·  file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image065.png- bitenkénti inverzió

·  file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image066.png- bitenkénti logikai AND

·  file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image067.png- bitenkénti logikai NAND

·  file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image068.png- bitenkénti logikai OR

·  file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image069.png- bitenkénti logikai NOR

·  file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image070.png- bitenkénti exclusive-OR (kizáró vagy)

·  file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image071.png- bitenkénti exclusive-NORElőzmények és memória párbeszédablak

BIN, OCT és HEX módokban, az értékek az előzményekben és a memóriában az aktuális mód szerint jelennek meg. A nem átalakítható értékek helyén az ’Error’ felirat jelenik meg, és nem lehet kiválasztani őket.


RPN MódRPN Műveletek

Az RPN módot a beállításokban lehet aktiválni.

Ebben a módban előbb az értékeket kell beadni, és ezt követően a műveletet. Az értékek a verembe kerülnek az file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image072.png gomb megnyomásával. A függvények az argumentumaikat a verem aljáról veszik, és oda is teszik vissza. A verem korlátlanul mély.

Az egy argumentumos függvények, mint file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image033.pngvagy file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image050.png, egyszerűen X-en dolgoznak, és helyettesítik, mint a normál módban:

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image009.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image033.png →  X:      25.

Kétargumentumos függvények, mint file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image031.pngvagy file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image034.png, kiveszik X-et és Y-t a veremből, és az eredményt visszateszik oda:

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image024.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image072.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image009.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image031.png →  X:      6.

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image072.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image037.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image034.png →  X:      256.

Ha a verem üres, azaz nincs érték az Y regiszterben, 'Y?' felirat jelenik meg egy kis időre, ha kétargumentumos függvényt próbálsz végrehajtani.

·  (4+5)/(1+2)

file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image027.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image072.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image009.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image025.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image072.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image025.pngfile:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image031.png →  X:      3.

Ne felejtsd el, hogy minden művelet közvetlenül hajtódik végre, nincs szükség zárójelekre és egyenlőségjelekre.Verem műveletek

A következő műveletek érhetők még RPN módban:

·  A file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image073.png gomb kidobja x-et a verem aljáról.
·  A file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image074.png kicseréli X és Y regiszterek tartalmát.

·  A file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image075.png visszaállítja az értéket, amely az utolsó művelet előtt X regiszterben volt.
·  A file:///C:/Users/DN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image076.png párbeszédablakot nyit a verem tartalmával.Kijelző

A kijelző a verem alján lévő számot mutatja, X-et, és a következő értéket, Y-t. A beállításokat meg lehet változtatni úgy, hogy csak az X-regisztert mutassa, vagy X-et, Y-t és Z-t is.
 Eredmények előzményei

Mivel nincs egyenlőségjel, minden művelet eredménye bekerül az előzmények közé.


 

 

KEZDŐOLDAL | RÓLUNK | HÍREK | REGISZTRÁCIÓ | KAPCSOLAT