Support & Downloads

Quisque actraqum nunc no dolor sit ametaugue dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consyect etur adipiscing elit.

s f

Contact Info
198 West 21th Street, Suite 721
New York, NY 10010
youremail@yourdomain.com
+88 (0) 101 0000 000

Online matematika oktatás Magyarországon (2019) Szakdolgozatom részletei V. rész

Részletek a Az Online Oktatás Magyarországon című, 2019-ben íródott szakdolgozatomból: Szakdolgozatomban a mai magyarországi online matematika oktatás helyzetét és lehetőségeit tárom fel. A bemutatásom két fő vonalon keresztül vizsgálja: az egyik az élő online oktatás, a másik a tömeges online nyílt kurzusok területe.

A LEGNÉPSZERŰBB MAGYAR E-LEARNING OLDALAK

 

MATEKING

Az oldalon hanggal vagy hang nélküli képes magyarázat sorokat találunk. Ezeket automatikus vagy manuális lapozgatással tekinthetünk át.

Az oldal tartalmi szerkezete:

· A tantárgyak fülön először a középiskolai anyag vagy az Egyetemek/Főiskolák közül választhatunk.
· Ezen belül maguk a tantárgyak jelennek meg. Pl: Analízis 1
· Ezek további témakörökre vannak bontva
· Majd ezek további epizódokra
· Az epizódok részben magyarázatok, részben gyakorló feladatok levezetett megoldásai találhatóak

Az oldal működését bemutató videó az alábbi linken érhető el:  Ide kattintva

A legtöbb felsőoktatási anyag remekül kidolgozott, humorral színesítve és ábrákkal magyarázva…

A témakörök az egyetemi/főiskolás témákban a legkidolgozottabbak, az érettségire készülők anyagai nagyon hiányosak, mind a témakörök, mind az azon belüli tartalmakat tekintve. A főiskolák tantárgyai szerinti témaköröket alkotnak, amelyekhez a megfelelő anyagokat rendelik hozzá. Bizonyos mértékig ez fedi az adott tantárgy elvárásait, de nem igazodik az adott oktató egyedi kívánalmaihoz. Alapvetően akkor használható jól, ha a diák már tisztában van a tárgy pontos tematikájával és követelményeivel. Ha ez rendben van, akkor tudni fogja, hogy milyen úgynevezett epizódok lesznek valóban szükségesek a tanuláshoz.

A legtöbb felsőoktatási anyag remekül kidolgozott, humorral színesítve és ábrákkal magyarázva. A diák a saját tempójában haladhat az anyag feldolgozásával, így nem kell leragadnia és unatkoznia, ha már érti, és vissza is tud menni, és újra megtekinteni az adott részeket, ha esetleg nem értette elsőre.

A témakörök bevezető epizódjai ingyenesen elérhetőek, a továbbiakért előfizetés fejében férhetünk hozzá. Az előfizetés tantárgyakra vonatkozik. Egy tantárgy ára bruttó 2450 Ft, mely összeget befizetve 200 napon át nézheti meg az adott tantárgy összes tananyagát annyiszor, ahányszor csak szeretné.

 

Fizetni online bankkártyás fizetéssel, Barion tárcával vagy átutalással lehet. Az oldal készpénzes fizetésként említi a Barion tárcás befizetést.

Az oldal stabil működéséről folyamatosan gondoskodnak és karbantartják, valamit mobilnézetét is megfelelően kialakították.

A weboldal üzemeltetője a Macroweb Internet Consulting Kft., a weboldalon elérhető tartalmakat pedig Mosóczi András E.V. és Mosóczi Bálint E.V. szolgáltatja.

 

Amellékletben található 1. és 2. ábra alapján láthatjuk, hogy az értékesítés nettó árbevétele 2016-ban közel 9 millió Ft volt, amely 2017-re körülbelül 60%-os növekedés mellett megközelítette a 14,5 millió Ft-ot. Ez a növekedési mérték nagyon jelentősnek számít, és magasan meghaladja az átlagos értékeket a piacon. Az előző éves veszteség után 2017-ben már nyereségessé vált a vállalkozás. Eddig 2015-től kezdődően minden évben elnyerte az Év honlapja címet, amely nagyban hozzájárul az oldal népszerűségéhez, így várhatóan a következő években is tartani fogja a növekedést.

 

MATEKMINDENKINEK.HU

Az oldal tartalmaz általános iskolás, középiskolás és egyetemi tananyagokat is. Ezek közül az egyetemit a leghiányosabban és leggyengébben. Az oldal erőssége főként az általános iskolások és középiskolások anyagai. A Mateksofthoz hasonlóan vannak témakörökre bontva az egyes évek és mindegyikhez egy interaktív videó tartozik. Megjelenése elavult és igen gyenge. A felolvasó hang a felhasználók számára kifejezetten idegesítő és zavaró. Árazását nézve rendkívül összetett és magasnak mondható a piacon, ám mégis magasan a legnagyobb árbevételű vállalkozás.

 

 

A legfrissebb tapasztalataim alapján azt mondhatom, hogy az oldal legnagyobb segítségül az általános iskolásoknak szolgál, de a középiskolai anyagok között is vannak jó részek. Az alapokat csak a kicsiknek magyarázza jól, a nagyobbaknak viszont csak kimondja rendszerint a tételeket és nem magyarázza vagy vezeti le azokat. Így a tudás csak egy ideig óráig a begyakorlás erejéig segít, esetleg tűzoltó jelleggel, de megértés sajnos nem lesz belőle. Jobb esetben az a diák megkaphatja az iskolában, vagy egy különtanárral.

 

Khan Academy

Valójában, jelenleg külföldi portálról beszélhetünk, de már folyamatban vannak a magyar fordítási munkálatok és a helyi tanrendhez igazítás is a tervek szerint 2019 szeptemberre elkészül.


Az oldal tartalmaz általános iskolás, középiskolás és egyetemi tananyagokat is. Alapvetően témakörökre bontva találunk magyarázó Youtube videókat, hozzájuk tartozó online gyakorlósorokat és teszteket. A tanári verzióban nyomon követhető egy-egy osztály és a tanulók egyéni eredményei is.

A használata teljes mértékben ingyenes minden fél számára. A fenntartási költségeket az alapítvány fedezi, melyet nagynevű személyek és cégek támogatnak.

Salman Khan, az alapító, úgy véli, hogy a tanulás minden ember számára más és más időigényű és egy csoportban óhatatlan, hogy ezt rugalmatlanul kezelik a klasszikus tanítási formák, míg az ő oldalán a diákok egyéni ütemben haladhatnak, és annyiszor ismétlik újra és újra, amennyiszer arra szükségük van. (Salman Khan 2012) Ennek szellemében épülnek fel a feladatok is a portálon. A videókat pedig személy szerint ő készítette, így a magyarázatok is ezt tükrözik.